Duško Vranešević: Viši cilj

Duško Vranešević: Viši cilj


Morao sam dat neki svoj osvrt na cijelokupno događanje unutar kluba. Previše se dobro radi da ostanem indiferentan na to. E sad, dovoljno dugo pratim Tomislav da mogu usporediti ovaj Tomislav i onaj od prije 2 godine. Dotaknuti ću se kluba od prije dvije godine. Ulaskom u Prvu ligu klub je ostvario dugogodišnji zacrtani cilj koji je prije svega publika uz upravu željno iščekivala. Da sad ne idem na dugo i široko upoznati smo svi s Tomislavom u debitantskoj sezoni Prve lige FBiH. Nije bilo ono što se očekivalo, falilo je ono nešto, zadovoljavali smo se prosjekom, nije bilo očekivanog iskoraka.
Nakon završetka prve sezone, Tomislav je se suočio s istinom, povratak nazad u društvo drugoligaša, no splet okolnosti ipak vraća klub gdje mu je mjesto.

Iskorak
Uprava u moru rješenja morala je naći ono pravo, morali su dokazati da je Tomislav zasluženo dobio drugu šansu u prvoj ligi. Rješenje je bio Duško Vranešević. Čovjek koji je svojom predanošću i autoritetom napravio iskorak.
Nije on došao kao instant rješenje, znao je što ga čeka, da treba dosta stvari posložiti i unijeti svoju viziju i svoju i ideju u klub. Tu naravno treba pohvaliti i rad uprave, jer bilo je dosta solucija, no dobrom strategijom i selektivnosti izabrali su baš njega.

3-4-3
U zadnjoj utakmici prvog dijela prvenstva protiv Toška, Tomislav je slavio. Bila je to najava drugog Tomislava, na koji nismo navikli. Već tada su se mogli uočiti automatizmi na kojima je radio i na koje je usmjeravao svoje igrače. Generalna utakmica protiv Troglava, osobno sam bio tamo, zanimalo me sto to mogu igrači Tomislava prezentirati nama, lokalnim zaljubljenicima u nogomet. U sustavu 3-4-3 Tomislav je protutnjao Livnom i slavio visokom pobjedom. Upravo tom formacijom Duško je unio novitete u ekipu. Prije svega dobio je Stipu Križanca koji na bek krilu, iz napada u napad, iz utakmice u utakmicu pokaziva svoju raskoš koja prije nije dolazila do izražaja. I tu se vraćamo na paragraf iznad. Nije Duško slučajno dobio prvu utakmicu kad je tek došao, nije slučajno pobjedio favoriziranog Rudara na otvaranju druge polusezone. Sve je rezultiralo pobjedom, jer je imao jasnu viziju i ideju kako i što. Znao je s čim raspolaže i izvukao je iz toga maksimum. S formacijom 3-4-3 dobio je homogenu pokretljivu ekipu u zadnjoj trećini koja se u prijašnjim sezonama jako mučila u tom djelu. Glede toga, 3 utakmice i 6 postignutih pogodaka nije se dogodilo tek tako. Pa u tom slučaju mozemo samo reći da je strateg Tomislava formacijom 3-4-3 podigao apetite i igračima pa i publici.

Stabilnost
Igračkog kadra smo se dotakli i obrazložili kako stvari stoje. Na čelu s Duškom opstanak neće biti upitan, pitanje je samo hoće li Tomislav biti u top 5 ili top 10. Svojim dolaskom, ne samo da je unio inovacije, nego i stabilnost u ekipu i klub općenito. Klub je postao homogen. Počevši od kadrovskih poslova, pa sve do oružara. Svatko mora raditi svoj posao maksimalno ozbiljno. Svoju predanost poslu prebacio je i na druge. Što su svi objeručke prihvatili. Njegovim dolaskom prva ekipa se opet gleda s razlogom, ne da se dođe radi reda. Svjesni su svi da mogu uživati u nogometu, jer zbog toga je i doveden, da se klub ne zadovoljava prosjekom.  Da se uvijek teži većem cilju.